Taket

Vad betyder att ett tak är över sin tekniska livslängd? 

Att lägga tak kan vara en stor investering och kostnad för takläggning stockholm. Det är viktigt att kolla taket när du köper hus. Är det så att taket har gått över sin tekniska livslängd som det heter så finns det inga garantier för att taket inte kommer att gå sönder. Det betyder inte att det kommer att gå sönder men att det finns inga garantier för att det inte kommer att göra det. Tänk det som att garantin på vilken vara som helst har gått ut. Efter att garantin har gått ut så kan produkten, i det här fallet ett tak, hålla länge till men det kan också vara så att en måste byta taket.  

Upplysningsplikt hos mäklare 

Är det så at ett tak har gått över sin tekniska livslängd och objektet håller på att säljas så är det enligt lag obligatoriskt för en mäklare att upplysa eventuella köpare om detta. Det kommer att stå i besiktningsprotokollet under riskanalys och där kommer det att stå om taket har gått över sin riskanalys. Det betyder inte att det är något fel på taket. Är det så att taket har något fel och det har hittats av besiktningsmannen så kommer det stå i ytterligare ett avsnitt i besiktningsprotokollet. Då behöver det åtgärdas så snart som möjligt. Ett dåligt tak leder lätt till en fuktskada och det kan vara en otroligt kostsam åtgärd. Så se till att taket är i toppskick genom takjobb i solna. 

Vad kostar ett tak? 

Detta är en väldigt svår fråga att svara på, det beror på vilket tak det är ifall det är så att det går att laga taket eller det behöver bytas ut totalt. Då blir det så klart dyrare. Det som är bra är när du har lagt taket så är det klart. Då behöver du inte tänka på det under lång tid framöver. Ett tak ska hålla i decennier. En generell prisuppgift är att det kostar mellan 1500 och 2000 kronor per kvadratmeter. Det är alltså en dyr utgift men som sagt inget du behöver göra särskilt ofta. Har du nyligen lagt ett tak och ska sälja så kommer det att dra upp priset på objektet när du en gång ska sälja. En bra mäklare kommer att trycka på att taket är nylagt och att det därför inte kommer vara en oförutsedd utgift för nästa köpare. Det är en viktig del av huset, kanske bland det viktigaste då taket ska hålla mot väder och vind. Det är också bra att hålla koll på online bookmakers som inte behöver en spellicens.