ArbeteÖvrigtStädtrix

Att göra en storstädning

Förr i tiden gjordes ofta en rejäl storstädning till jul. Då skrubbades bland annat golv för hand och bonades efteråt för att få fram det vackra i golvet. Då användes enbart handkraft och kvinnor låg på knä när arbetet utfördes. I rikare hem fanns pigor som utförde all städning inklusive storstädning.

I vår era görs fortfarande storstädningar och många gör det cirka två gånger om året. Även män städar nuförtiden, till skillnad från förr. Vill vi använda maskiner så finns det lämpliga sådana till i stort sett all städning idag. Många väljer ändå att göra vissa delar av en storstädning på mer eller mindre traditionellt sätt.

En bra ordning att göra en storstädning på

Ska storstädningen vara riktigt grundlig så börja med garderober, skåp och lådor. Plocka ur allt innehåll och rensa bort det som inte använts på cirka ett år. Det är mindre chans att de kläderna respektive prylarna används igen. Torka sedan ur garderober etcetera med en urvriden trasa som är doppad i exempelvis såpvatten.

För att förenkla en storstädning efter att de invändiga ytorna är klara så är det bra att tänka uppifrån och ner.

Taken bör undvikas att torkas med våta produkter då det lätt kan bli flammigt.

Använd gärna en så kallad dammvippa istället och stå stadigt på en trappstege för säkerhetens skull.

Våttorka sedan taklisterna försiktigt. Är listerna av trä så använd väldigt lite vatten då trä är ett levande material och kan suga åt sig för mycket fukt.

Efter att listerna är klara så är det en god idé att ta hand om fönstren. Även då är det bra att först torka med fuktig trasa på alla ytor runt fönstren.

När det kommer till själva fönsterputsningen finns det flera alternativ och hjälpmedel. Många använder en maskin där vatten med något rengöringsmedel finns i en behållare och har en skrapa i andra änden.

En del använder sig av traditionell fönsterskrapa. Andra använder sig av en hink med ljummet vatten, lite diskmedel och några droppar flytande citron. Diskmedlet tar bort fett från exempelvis avgaser och citrondropparna gör att fönstren får en klarare touch.

En trasa blöts i vattnet, vrids ur och fönstren torkas av. Det kan behöva upprepas om det är mycket smuts på fönstren. Sedan kan tidningspapper användas istället för skrapa för avtorkning. Det absorberar fukt även runt listerna som sitter närmast rutorna. Tidningspappret byts ofta för bästa resultat.

Våttorka i nästa steg dörrlister, dörrar, skåpsluckor, utsidan på lådor, garderobsdörrar och element. Damma sedan övrigt som tavlor och prylar på lämpligt sätt.

Avsluta med golven. Istället för sopkvastar som användes förr har vi i dag dammsugare av olika slag. Det finns också många olika alternativ när det kommer till att rengöra golven.

Välj metod och redskap som passar dig. Efter storstädningen känner du dig nöjd och kan avnjuta fräschhetens doft.